Pages

Subscribe:

Kim JungAh(After School)-You're Cute


Youre Cute(pasta Ost0 - After School(kim Jung Ah)
Mp3-Codes.com

Tuesday, 10 May 2011

Cara yg betul utk masak mi segera tanpa merosakkan badan dan kesihatan..

"Cara yang betul untuk masak mi segera tanpa merosakkan badan dan kesihatan".Semua orang tahu apa itu Mi Segera atau Instant Noodles..

*Mi Segera*
Apa itu Mi Segera?
  • Mi segera adalah mi separa masak yang dikeringkan dan dicampur dengan minyak, biasanya dimakan setelah dimasak atau direndam di dalam air panas antara 3 hingga 5 minit. Dengan melakukan ini, bila memasak bersama serbuk, ia kana menukarkan struktur molekul MSG, menyebabkan toksik. Bungkusan perencah selalunya disertakan di dalam setiap bungkusan mi segera. Mi segera juga boleh dimakan secara mentah kerana mi segera sebenarnya sudah pun dimasak di kilang, biasanya dengan menggoreng.

    Mi segera berasal daripada versi segera bagi masakan Jepun iaitu ramen. 
     
*Ramen*

 Cara yang betul untuk masak mi segera tanpa merosakkan badan dan kesihatan
  1. Didihkan mi segera sahaja.
  2. Apabila mi telah masak, keluarkan, buang air rebusan.
  3. Masak air sekali lagi,letak mi tadi dalam air mendidih, padamkan api.
  4. Bila api telah dipadamkan, ketika air masih panas, letak serbuk kedalamnya, untuk buat sup.
  5. Bagaimanapun, jika anda perlu masak maggi goreng, keluarkan mi dan tambah serbuk perisa, dan toskan. 
Nota dari utk pengamal diet: diorang galakkan celur mi tu dulu (katanya mi hakka,tp kita gunalah mi yg halal ye..). Dah celur tu buang airnya..sbb ada wax/lilin. Kalau nk rangup, goreng separa, tabur dgn tepung utk elak mi melekat ketika celur semula..] 

Sejumlah besar pesakit dlm lingkungan 18-24 thn menderita sakit pankreas..akibat slalu mkn mi segera.. jika kekerapan makan mi segera adalah lebih 3 kali dlm seminggu, maka sgt teruk kesannya nanti. 

No comments:

Post a Comment